Architectuur Fotografie – “Krachtig in Beeld”

Breng een lelijk gebouw “Krachtig in Beeld!”
Hierboven staan de foto’s van de Stadsheer in Tilburg die ik zelf heb gemaakt, deze staat bekend als de lelijkste woontoren in Tilburg. Persoonlijk vind ik het wel meevallen. Ook kun je als fotograaf zo’n woontoren krachtig en mooi in beeld brengen.
Architectuur Fotografie
Wat wordt er verstaan onder Architectuur Fotografie?
Architectuur Fotografie is een vorm van fotografie waarbij je het gebouw als het ware als een portret beschouwd. Je legt als fotograaf de schoonheid of het karakter van het gebouw bloot.
Dit vereist nog wel wat voorkennis en voorbereiding voordat je een gebouw goed kunt fotograferen. Ga in ieder geval goed voorbereid op pad. En hoe je dit het beste kunt doen leg ik je hieronder uit aan de hand van de volgende punten.
Beste Tijd
Wat is de beste tijd van de dag om architectuur te fotograferen?
Wat maakt een architectuur foto interessant? Een architectuur foto zonder spannende of mooie lucht straalt voor mij geen kracht uit. Hoe zorg je hiervoor? Ga in het begin of het einde van de dag fotograferen. De oranje-rode kleur van het zonlicht geven het gebouw een strakke mooie uitstraling.
Ook het blauw van schemerlicht is vaak mooi te combineren met gele straatverlichting en neonreclames. Maar ook kan architectuur om strakke mooie zwart wit foto’s vragen.
Apparatuur
Wat heb je nodig voor architectuur fotografie?
Bij fotografie is de camera en de lens natuurlijk belangrijk, maar zeker zo belangrijk is een goed en stevig statief (driepoot). Stel je camera op maximale kwaliteit in zodat je ook nog wat kan croppen en voldoende kwaliteit overhoudt. Ook heb je een groothoeklens nodig (15-24mm). En een groothoeklens geeft mooie beelden.
Ik ben een groot fan van een groothoeklens. Met een groothoeklens kan je gebouwen er helemaal op krijgen en het werken in krappe ruimtes wordt iets gemakkelijker. En wissel je overzichtsfoto’s af met detailfoto’s dan kan je ook een teleobjectief meenemen bijv. (70-200mm).
Waterpas
Heb je een waterpas nodig?
Dit is niet een waterpas van een bouwmarkt maar een waterpas op je statief. De meeste statieven hebben een ingebouwde waterpas. Dit is superhandig bij het fotograferen van architectuur. Dan ziet het gebouw wat je hebt gefotografeerd er meteen strak uit.
Filters
Wat voor soort filter kan je gebruiken voor architectuur fotografie?
Ik gebruik voor architectuur fotografie een polarisatie filter. Hiermee kan je de lichtreflecties wegfilteren. Hiermee kan je voordeel doen met betrekking tot de luchten. Ook kan je gebruik maken van ND Filters. Deze geven hetzelfde effect als een zonnebril voor je camera. Waardoor je het effect krijgt van bewegende wolken en zijdeachtig vervaging van water. Waardoor architectuur foto’s er clean en trendy uitzien.
Perspectief en compositie
Wat is er belangrijker voor architectuur fotografie dan perspectief en compositie?
Je kan dit beste zelf als fotograaf ervaren. Als je een gebouw gaat fotograferen, fotografeer deze eerst maar eens van onderaf naar boven toe (kikkerperspectief). En daarna fotografeer je hetzelfde gebouw van boven af (hiermee creëer je meer hoogte en diepte). Wissel vaak van standpunt en beeldhoek om te kijken wat interessant is. Fotografeer niet alleen het gebouw los maar doe dit ook in zijn omgeving. Welke mensen fietsen er, wonen er of werken er.
Techniek
Welke techniek heb je nodig voor een goede architectuur foto?
Je hebt een diafragma van 11.0 – 16.0 nodig, hierdoor blijft je foto van laag naar hoog echt scherp. Bij een lager getal zou de scherpte verlopen.
Houdt de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen. Ook is het aan te raden om met een draadontspanner te werken om beweging in je foto te vermijden.
Nabewerking
Met welk bewerkings programma kan ik de foto’s bewerken?
Wanneer je de architectuur foto’s wilt nabewerken kan je dit goed in Photoshop doen. Een flatgebouw gefotografeerd? Dan zie je vaak dat de lijnen niet recht maar bol lopen. Hoe kan je dit doen? Je laadt je foto in Photoshop en gaat naar Lens Correctie toe. Daar kan je je merk camera aantikken en welke lens Photoshop moet corrigeren. Ook met de optie verticaal perspectief kun je vallende lijnen corrigeren tot dat ze weer recht staan. Ik moet zeggen dit doet Photoshop niet onaardig.
Heb je na het lezen van deze blog weer zin gekregen om actief met architectuur fotografie aan de slag te gaan. Top…Ik zou het leuk vinden als je de foto met mij wilt delen.
Dan kan je deze sturen naar: info@elleske.nl
Elleske Fotografie
www.elleske.nl

Leave a reply