Analoge fotografie – machtig interessant!
by Elleske Fotografie
Analoge fotografie
Waar ik aan denk bij analoge fotografie?
Aan ruwe foto’s, oude camera’s, filmrolletjes, donkere kamers en de romantiek van chemicaliën. Ook denk ik gelijk aan het verrassingselement van het niet meteen kunnen zien hoe je foto eruit ziet. Maar dat is ook de charme van analoge fotografie. Zelf heb ik als fotograaf al vaak met analoge camera’s gefotografeerd. In het begin is het lastig omdat je de camera en de instellingen moet leren kennen. Analoge fotografie is dus echt “pure” fotografie. Dit maakt voor mij analoge fotografie… machtig interessant. Iedereen kan tegenwoordig aan een analoge camera komen. Misschien heeft opa nog wel een oude camera op zolder liggen, of ga eens kijken bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Wat wel belangrijk is om te weten of er voor de camera zelf nog wel rolletjes te koop zijn. Ik heb zelf als fotograaf inmiddels een behoorlijke verzameling camera’s in mijn vitrinekastje staan.
Out of control
Als fotograaf schiet ik hoofdzakelijk digitaal. Dit levert een heleboel flexibiliteit en zekerheid op. Je weet immers al tijdens de shoot of je tevreden bent over de foto’s wat betreft compositie, belichting en scherpte diepte. Een bijkomend voordeel kan uiteraard ook zijn dat je de klant of het model alvast een voorlopig resultaat kunt laten zien.
Bovenstaande levert meteen ook het op één na grootste risico van digitaal fotograferen op: Te veel controle remt de creativiteit. Wat ik dan het grootste nadeel van digitale fotografie vind? Een verkeerde instelling op een digitale camera levert al snel een mislukte foto op waar dit bij een analoge camera op zijn slechtst een spannend beeld oplevert.
Bekende merken
Als fotograaf wilde ik ook graag weten waar het allemaal is begonnen. Zo ben ik met veel plezier op pad gegaan met de DIANA F+ Als je er mee aan de slag wilt gaan zijn de mogelijkheden enorm groot. Je kunt voor de meeste camera’s nog steeds filmrolletjes kopen. Ontwikkelen kun je zelf doen of je laat het uitvoeren door een (online) ontwikkel lab. Houdt er hierbij wel rekening mee dat je je rolletje weken kwijt kunt zijn. Pijnlijk vraag ik me af hoe het met het rolletje (met uiteraard briljante foto’s) is dat ik destijds voor mijn eindexamenopdracht wilde laten ontwikkelen en waarschijnlijk ergens in een lade verdween om nooit meer op te duiken. Geen back-ups op drie plekken en geen rolletje in de cloud. Foto’s en project van een maand weg dus… Op de www.lomography.nl vindt je veel camera’s en bijbehorende films.
Je hebt diverse soorten analoge camera’s van merken zoals Polaroid, Yashica, Kodak, Olympus Pen, Diana en Holga.
DIY-camera
Ook heb ik als fotograaf ook al eens een aantal eigen camera’s gemaakt, genaamd een pinhole camera. Deze heb ik met een bierblik gemaakt met een gaatje erin geprikt. Je moet hem helemaal lichtdicht maken. Alleen dat ene speldeprikje zorgt ervoor dat er licht op het lichtgevoelig fotopapier komt wat je in het blikje hebt gestopt. Als je pinhole camera helemaal klaar is moet je hem op een goede plek neerhangen waar de zon komt en niemand deze kan zien. Je bind hem vast met tie wraps en laat hem daar hangen voor zo’n 1,5 maand. Daarna haal je hem van zijn plek af en ga je naar een donkere ruimte zoals bijvoorbeeld een kelderkast. Daar haal je het fotopapier uit de pinhole camera en leg je het fotopapier op de glasplaat van een scanner van je printer. En scan je vervolgens het beeld in. Dan heb je nog een omgekeerd beeld (gespiegeld en negatief). Wanneer je de file in een fotobewerkingsprogramma opent en het beeld weer omkeert krijg je ongeveer zo’n beeld zoals hieronder. Als je het leuk vindt om dit een keer uit te proberen, je komt tot heel verrassende resultaten.
Instellingen camera
In een digitale camera zit een lichtmeter ingebouwd zodat de camera automatisch het licht kan meten.
Dat is bij een analoge camera natuurlijk niet het geval.
Ik raad je aan om een lichtmeter app op je telefoon te installeren.
Hiermee kan je eerst het licht meten voordat je
de analoge camera kan instellen.
Anders wordt het wel heel erg natte vingerwerk.
Film en ontwikkelen
Filmrolletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Je kan nog steeds fotorolletjes laten ontwikkelen vaak kan dit nog als je ze naar de Hema brengt of een andere afdrukcentrale. Je kan ze ook via de website van www.lomography.nl doen. Maar er zijn ook cassettes voor de polaroid camera te koop. De film voor polaroid zijn vrij prijzig. Als je ze in bulk vorm besteld via Ebay zijn ze weer wel wat goedkoper. Maar tof om dit weer een keer uit te proberen.
Ik gebruik deze ook regelmatig als ik een shoot heb in mijn studio. Dan heeft de klant een foto om gelijk mee naar huis te nemen. Leuke ervaring…
Plastic Fantastic!
Mijn favoriete camera is de Holga camera, plastic fantastic! Wat je daar mee kunt fotograferen is helemaal te gek. De camera werd in 1982 ontwikkeld in Hong Kong. De film die gebruikt wordt bij deze camera is een 120mm film. Wat ik gaaf vind aan deze camera is dat deze helemaal van plastic is gemaakt. De lens is dus ook van plastic. Je kan met deze camera niet veel instellen. Er zit een portret en groepsfoto stand op en een zonnig en bewolkt stand.
That’s it! Dat is het fascinerende aan deze camera, je kan nauwelijks iets instellen.
Gewoon niet nadenken en lekker met deze camera gaan fotograferen. Terwijl als ik met mijn digitale camera ga fotograferen ben ik altijd heel erg aan het nadenken over de perfecte foto. En die foto zou je ook met de Holga camera kunnen maken. Met deze camera kun je zulke mooie dromerige platen maken. En wat nog een leuke bijkomstigheid is dat je twee foto’s over elkaar heen kunt maken. Dit kan je doen door de film pas door te draaien wanneer je twee keer hebt afgedrukt.
Verrassend
Laat je als fotograaf ook eens verrassen door analoge camera’s, er gaat een wereld voor je open!
Nieuwe blog
Mijn nieuwe blog zal gaan over kinderfotografie
Leave a reply